საქართველო, როგორც მევენახეობა-მეღვინეობის ქვეყანა უძველესი დროიდანვეა ცნობილი. ამას მოწმობს არქეოლოგიური არტეფაქტები, მატერიალური კულტურის ძეგლები, ორნამენტული ხელოვნების ნიმუშები, ისტორიკოსთა და მოგზაურთა შრომები და ასევე ვაზთან და ღვინოსთან დაკავშირებული უძველესი ტრადიციები და ზნე-ჩვეულებები.
საქართველოს ეროვნულ მუზეუმში მეღვინეობასთან დაკავშირებული მრავალფეროვანი არქეოლოგიური და ეთნოგრაფიული მასალები და ხელოვნების ნიმუშებია დაცული. მათ შორის ოქროს, ვერცხლის, ბრინჯაოს, თიხის, სპილენძის, ხის საღვინე ჭურჭელი მიუთითებს მეღვინეობის მაღალ დონეზე საქართველოში.
პროგრამის მიზანია ბავშვებს გავაცნოთ ვაზისა და ღვინის მდიდარი ტრადიციები საქართველოში. კერძოდ:
ტერმინი ღვინო და მისი წარმოშობის ისტორია;
ვაზის სიმბოლიკა ქრისტიანულ რელიგიაში და მისი როლი ქისტიანულ ხელოვნებაში;
ვაზის გაშენება და მოვლა;
საქართველოს სხვადასხვა კუთხისთვის დამახასიათებელი ვაზის ჯიშები; რთველი;
ყურძნის დაწურვისთვის განკუთვნილი ნაგებობა და იარაღები; ღვინის დასაყენებლად და შესანახად განკუთვნილი ნაგებობები და მასთან დაკავშირებული იარაღები; საღვინე ჭურჭელი (საზომ-საწყაოები, გადასაზიდი ჭურჭელი, სასმისები...) და მათი დამზადების წესები. ყურძნის წვენის სხვადასხვა პროდუქტები.
პროგრამა გაფორმებული იქნება მრავალფეროვანი აუდიო-ვიზუალური მასალით. ლექციის დასასრულს ბავშვებს ელით საინტერესო და სახალისო პრაქტიკული აქტივობა.
პროგრამა განკუთვნილია: 6-დან - 8; 9-დან - 15 წლის მოსწავლეთათვის
ჯგუფში მონაწილეთა რაოდენობა: 10-15
პროგრამის ხანგძლივობა: 90 წუთი
ჩატარების დრო: ყოველ სამშაბათს, ოთხშაბათს, ხუთშაბათს
პროგრამის ღირებულება: 5 ლარი
ჩატარების ადგილი: სიმონ ჯანაშიას სახელობის საქართველოს მუზეუმი, საგანმანათლებლო ცენტრის დარბაზი.
პროგრამას გაუძღვებიან გვანცა არჩვაძე და ნინო დათუნაშვილი.
პროგრამაში მონაწილეობის მისაღებად საჭიროა წინასწარი რეგისტრაცია!
ტელ: 599 60 41 12; 574 44 04 84
მისამართი: ფურცელაძის ქუჩა 3